Λογότυπο Gynaikomastia Com

Ψυχολογική υποστήριξη

Facebook
Twitter
LinkedIn

Η ψυχολογική υποστήριξη σε άνδρες με γυναικομαστία έχει αρχίσει να αποκτά ιδιαίτερα μεγάλη σημασία στις μέρες μας. Η γυναικομαστία εκτός από τις σωματικές και πιο εμφανείς επιπτώσεις που προκαλεί με τη διόγκωση των ανδρικών μαστών, οδηγεί και σε μια σειρά από ψυχολογικές επιπτώσεις στον έφηβο ή στον ενήλικο άνδρα που έχει γυναικομαστία. Η ψυχολογική υποστήριξη τα τελευταία έτη έχει αρχίσει ευτυχώς να θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την επίτευξη ποιοτικού τρόπου ζωής δίχως δυσάρεστα συναισθήματα για τον άνθρωπο. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις που υπάρχει μάλιστα πρόβλημα υγείας, είναι ακόμη πιο κρίσιμη η βοήθεια του ατόμου που εμφανίζει γυναικομαστία από κάποιον ειδικό ψυχολόγο ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις δυσάρεστες ψυχολογικές επιπτώσεις που αυτή προκαλεί είτε σε αγόρια νεότερης ηλικίας με γυναικομαστία είτε σε πιο υπερήλικες άνδρες.

Η εξωτερική εμφάνιση με τους διογκωμένους μαστούς και τις πρησμένες θηλές στην περίπτωση της γυναικομαστίας μπορεί να οδηγήσει σε πολύ αρνητικά συναισθήματα έως και πολύ επικίνδυνες ψυχολογικές καταστάσεις όπως τάσεις αυτοκτονίας ιδιαίτερα σε πιο νέους άνδρες. Η γυναικομαστία στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλεί μειωμένη αυτοπεποίθηση, χαμηλή αυτοεκτίμηση και εξίσου χαμηλή αυτοεικόνα στον πάσχοντα. Το ψυχολογικό αντίκτυπο σε νεαρά αγόρια με γυναικομαστία και άντρες είναι ακόμη μεγαλύτερο καθώς σε εκείνο το ηλιακό στάδιο αναπτύσσεται η σεξουαλική ωρίμανση και είναι εύλογο το άτομο να θέλει να παρουσιάζει μια ωραία εξωτερική εικόνα στις κοινωνικές και ερωτικές του συναναστροφές. Ειδικά όταν η γυναικομαστία εμφανίζεται στην ευαίσθητη ηλικία της εφηβείας, το άτομο μπορεί να οδηγηθεί ακόμη και σε συναισθήματα κατάθλιψης ή αυτοαπομόνωσης καθώς και σε γενικότερη δυσαρμονία των συναισθημάτων του. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνεπώς οι γονείς θα πρέπει να είναι πάντα επαγρυπνισμένοι καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος για την ψυχική αλλά και σωματική ακεραιότητα του παιδιού τους.

Ο φόβος της απόρριψης καθώς και δυσάρεστα συναισθήματα ντροπής ενδέχεται να ακολουθούν πάντα τον άνδρα που εμφανίζει διογκωμένο στήθος. Είναι πιθανό το άτομο να νιώσει μειωμένη αρρενωπότητα και ανδρισμό ή σύγχυση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό του και την ταυτότητα φύλου του. Στις περιπτώσεις όπου η διόγκωση των μαστών βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο και το δέρμα έχει κρεμάσει με χαλάρωση, είναι πολύ πιθανό να αποφεύγονται οι κοινωνικές αλλά και οι σεξουαλικές επαφές λόγω συναισθημάτων ντροπής κατά των οποίων ο άνδρας νιώθει υπερβολικά άβολα με το σώμα του. Δεν είναι απίθανο να προκύπτει μέχρι και στυτική δυσλειτουργία η οποία οφείλεται καθαρά σε ψυχολογικούς λόγους και μπορεί να αντιμετωπιστεί οριστικά και αποτελεσματικά μόνο με τη συμβολή ψυχολόγου, ψυχολογικής συμβουλευτικής, ψυχοθεραπείας ή ψυχανάλυσης.

Οφέλη από την ψυχολογική υποστήριξη αν έχω γυναικομαστία

Τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η ψυχολογική υποστήριξη είναι σίγουρα πολλά στην περίπτωση της γυναικομαστίας και αφορούν τη γενικότερη και πιο ουσιαστική αγάπη του εαυτού, της εξωτερικής εικόνας και της ανατομίας του ανθρώπου όπως κι αν είναι αυτή. Επειδή ενδέχεται να μην είναι εφικτό να προβούν όλοι όσοι πάσχουν από γυναικομαστία σε χειρουργική επέμβαση για οριστική θεραπεία, είναι σημαντικό να μάθουν με τη βοήθεια του ψυχολόγου να ζουν με αυτήν δίχως να υποφέρουν από τις ψυχολογικές επιπτώσεις που επιφέρει.

Συχνά ο άνδρας που εμφανίζει γυναικομαστία μπορεί να αποφεύγει ακόμη και τα μπάνια στη θάλασσα ή άλλες ευχάριστες δραστηριότητες καθώς διακατέχεται από βασανιστικά συναισθήματα ντροπής και φοβάται την απόρριψη από τους γύρω του, είτε πρόκειται για φιλικές είτε για ερωτικές σχέσεις. Ενδέχεται να νιώθει ανεπαρκής, ότι δεν έχει την αποδοχή των γύρω του, ότι δεν ανήκει μέσα στο υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο των συναναστροφών του ή ότι θα δεχτεί bullying για τη θηλυπρέπειά του από τα υπόλοιπα άτομα της παρέας, είτε αυτά είναι άνδρες είτε γυναίκες. Σε πιο ακραίες περιπτώσεις γυναικομαστίας που υπάρχει γενικότερη ψυχολογική δυσφορία στο άτομο και μειωμένη διάθεση ή κίνητρο για ζωή είναι επιτακτική η ανάγκη για επίσκεψη σε κάποιον ειδικό ψυχολόγο ή ακόμη και ψυχίατρο ώστε το άτομο να βοηθηθεί έγκαιρα προτού βλάψει τον εαυτό του. Επειδή πολλοί ανήλικοι έφηβοι μπορεί να εμφανίσουν γυναικομαστία, είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι γονείς να ενθαρρύνουν το παιδί τους, να του προτείνουν την ψυχολογική υποστήριξη, να το συνοδεύσουν και να το στηρίξουν ψυχολογικά σε όλο αυτό το δύσκολο ταξίδι της ψυχοθεραπείας. Δε θα έπρεπε η επίσκεψη στον ψυχολόγο να θεωρείται ταμπού πλέον στην εποχή μας αλλά μια αναγκαία διαδικασία που συμβάλει στην αυτοφροντίδα και τη θεραπεία κάθε δυσάρεστου συναισθήματος ώστε να μην χάνονται πολύτιμες στιγμές της ζωής και να μπορέσει να εκτιμήσει το κάθε άτομο με γυναικομαστία τον εαυτό του. Μέσω της ψυχολογικής υποστήριξης τα αγόρια και οι άνδρες που έρχονται αντιμέτωποι με τη γυναικομαστία βελτιώνουν την ψυχική τους υγεία, κοινωνικοποιούνται, αποκτούν αυτοπεποίθηση, μαθαίνουν να αγαπάνε τον εαυτό τους με πιο βαθύ και ουσιαστικό τρόπο ανεξαρτήτως της εξωτερικής τους εικόνας και δίχως κόμπλεξ ή ανασφάλειες τις οποίες προωθεί η σημερινή εποχή του «φαίνεσθαι» και των social media.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι υπάρχει και ο κίνδυνος οι άνδρες με γυναικομαστία να προσπαθήσουν να καλύψουν με ανθυγιεινούς τρόπους το μέγεθος του στήθους τους τυλίγοντάς το με ακατάλληλα υφάσματα, μεμβράνες και άλλα υλικά. Επιπλέον ενδέχεται ο άνδρας – είτε νεαρός είτε μεγαλύτερης ηλικίας – που έχει διογκωμένους μαστούς να οδηγηθεί σε διατροφικές διαταραχές, ανορεξία, βουλιμία ή εξαντλητικές και ανθυγιεινές δίαιτες για να καλύψει την εικόνα των μεγεθυμένων μαστών του. Αυτές οι περιπτώσεις έχουν ψυχολογικό αίτιο και υπόβαθρο και γι’ αυτό είναι άκρως σημαντική η συμβουλευτική και η βοήθεια από εξειδικευμένο ψυχολόγο που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής του ατόμου, θα το σώσει από την αυτοκαταστροφή και θα το βοηθήσει να ακολουθεί πιο υγιεινές τακτικές – τρόπους για να νιώθει καλύτερα με την εξωτερική του εικόνα.

Αρκετές φορές ο φόβος της απόρριψης με επακόλουθα δυσάρεστα συναισθήματα ενδέχεται να ακολουθούν τον άνδρα που εμφανίζει διογκωμένο στήθος...

Facebook
Twitter
LinkedIn
Σχετικά άρθρα
Ένα κατάλληλο πλάνο διατροφής πρέπει να εφαρμοστεί σε συνεργασία με τη βοήθεια ενός ειδικού διατροφολόγου. Η εφαρμογή ενός νέου τρόπου ζωής από τον ...
Η γυναικομαστία πρόκειται για μία πάθηση αισθητικής φύσεως που επηρεάζει συχνά ένα μεγάλο ποσοστό του αρσενικού φύλου. Εμφανίζεται πολύ συχνά στα νεογνά και ...
Η αντιμετώπιση με Laser είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς και ασφαλείς τρόπους που προσφέρουν άμεσα και οριστικά αποτελέσματα. Ειδικότερα στην περίπτωση της ψευδούς γυναικομαστίας ...