Λογότυπο Gynaikomastia Com

Τι είναι η Γυναικομαστία;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Τί είναι η γυναικομαστία
Μάθετε τί ονομάζουμε γυναικομαστία στους άνδρες

Ως γυναικομαστία ορίζεται η μη φυσιολογική διόγκωση του μαζικού αδένα και του περιμαστικού λίπους στους άνδρες. Η γυναικομαστία είναι μια διαταραχή που συναντάται πολύ συχνά στον ανδρικό πληθυσμό ενώ κατά 85% των περιπτώσεων που έχουμε διόγκωση του ανδρικού μαστού αυτό οφείλεται στη γυναικομαστία. Η πάθηση αυτή ταξινομείται σε πολλές κατηγορίες ενώ τα αίτια της εμφάνισής της ποικίλουν. Μολαταύτα, η πεπειραμένη ιατρική μας ομάδα, πρωτοπορώντας στο χώρο της πλαστικής χειρουργικής με νέες τεχνικές και μεθόδους σάς εγγυάται το καλύτερο αποτέλεσμα, χωρίς τομές, δίχως ολική νάρκωση (υπνοχάλαση), πόνο, μελανιές ή παραμορφώσεις, αναίμακτα και χωρίς την ανάγκη νοσηλείας. Με αυτόν τον τρόπο δεν εξασφαλίζουμε μόνο ένα όμορφο και αισθητικά άρτιο αποτέλεσμα αλλά μειώνεται και το κόστος της επέμβασης.

Η ηλικία έχει άμεση σύνδεση με την εμφάνιση της γυναικομαστίας στους άνδρες ενώ η επίδρασή της στη ψυχολογία του ατόμου είναι δυσμενής. Συνήθως διακρίνουμε τη νεογνική γυναικομαστία, την εφηβική και τη γυναικομαστία των ενηλίκων.

Όσον αφορά τη νεογνική γυναικομαστία, εμφανίζεται στο νεογνό λόγω της επίδρασης των ορμονών της μητέρας κατά τη διάρκεια της κύησης. Το φαινόμενο αυτό εξαλείφεται εντελώς ενώ δεν υπάρχει κάποιο παθολογικό υπόστρωμα για την εμφάνισή του.

Η εφηβική γυναικομαστία εμφανίζεται κυρίως στις ηλικίες από 13 – 17 ετών. Το φαινόμενο αυτό είναι αρκετά συνηθισμένο αφού παρατηρείται σχεδόν στο 40% των εφήβων. Ο μαζικός αδένας υποστρέφεται μετά το πέρασμα 12 – 24 μηνών. Εάν δεν υποχωρήσει μετά την εφηβική ηλικία, η επίσκεψη σε ειδικούς γιατρούς επιβάλλεται καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος όγκου των όρχεων ή των επινεφριδίων ή κάποια άλλη σοβαρή νόσος.

Η γυναικομαστία των ενηλίκων εντοπίζεται ως επί το πλείστον σε ηλικίες άνω των 50 και αντίθετα με τις παραπάνω περιπτώσεις εκδηλώνεται ετερόπλευρα, κυρίως στον αριστερό μαστό. Εάν η γυναικομαστία δεν υποχωρήσει αλλά έχουν αποκλειστεί ενδογενείς ή εξωγενείς αιτιολογικοί παράγοντες (περίπτωση ιδιοπαθούς γυναικομαστίας) τότε είναι ασφαλές να προβούμε σε κοσμητική επέμβαση.

Εφαρμόζοντας τις αρχές της Χειρουργικής Ελάχιστης Επεμβατικότητας, ο ασθενής χρειάζεται λιγοστό χρόνο αποκατάστασης, ελαχιστοποιείται η απώλεια αίματος ενώ τα ζωτικά όργανα επιβαρύνονται όσο το δυνατόν λιγότερο. Η προσέγγιση αυτή εφαρμόζεται με την ίδια επιτυχία και σε άλλες επεμβάσεις όπως στην εκτέλεση νευροχειρουργικών επεμβάσεων χωρίς κρανιοτομή αλλά και στην πραγματοποίηση καρδιακού bypass χωρίς εξωσωματική κυκλοφορία (off-pump). Στο τομέα της αναισθησιολογίας επιλέγονται πλέον όσο το δυνατόν λιγότεροι επεμβατικές μέθοδοι όπως η  λαρυγγική μάσκα, η ελαφρά ή ενσυνείδητη καταστολή, η επισκληρίδιος αναισθησία κ.α.

Σε περιπτώσεις όπου έχουμε διάγνωση με ιδιοπαθή γυναικομαστία, έχουμε αποκλείσει δηλαδή εξωγενείς και ενδοκρινολογικούς παράγοντες, μπορούμε να προχωρήσουμε στην επέμβαση.

Συνήθως η γυναικομαστία οφείλεται σε ενδοκρινολογικά νοσήματα, σε παρενέργειες φαρμάκων και στην παχυσαρκία. Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις πρέπει να σταματήσουμε ή να ολοκληρώσουμε τη φαρμακευτική αγωγή και να βελτιώσουμε τη διατροφή μας αντίστοιχα. Η παρακολούθηση του ασθενούς από εκεί και έπειτα θα μας δείξει εάν θα χρειαστεί επέμβαση.

Στη περίπτωση της παχυσαρκίας έχουμε την λεγόμενη ψευδή γυναικομαστία (λιπομαστία). Εδώ έχουμε απουσία του υπερτροφικού αδένα. Η αληθής γυναικομαστία ωστόσο οφείλεται σε παθήσεις που προκαλούν την αύξηση της παραγωγής των οιστρογόνων, την ανεπάρκεια των ανδρογόνων ή των συνδυασμό και των δύο.

Η γυναικομαστία που οφείλεται στη λήψη φαρμάκων προκαλείται από οιστρογονική δράση (αναβολικά – στεροειδή, δακτυλίτιδα) ή από την αναστολή της δράσης και της σύνθεσης της τεστοστερόνης.

Για την κατανόηση των αιτιών της γυναικομαστίας, εκτός της ιδιοπαθούς γυναικομαστίας, απαιτείται ενδελεχής εξέταση του μαστού ακόμα και μαστογραφία. Σε όλες τις περιπτώσεις σάς εγγυόμαστε το καλύτερο αποτέλεσμα, με απόλυτη ασφάλεια, εκμηδενίζοντας την πιθανότητα για πόνους, σημάδια, παραμορφώσεις ή μελανιές με το χαμηλότερο κόστος.

Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι η γυναικομαστία;

Γυναικομαστία αποτελεί η διόγκωση των ανδρικών μαστών η οποία δεν είναι φυσιολογική και θυμίζει το γυναικείο στήθος.

Έχει σχέση η ηλικία με την εμφάνιση της γυναικομαστίας;

Υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ γυναικομαστίας και ηλικίας και παρουσιάζεται κυρίως κατά τη νεογνική, την εφηβική ή την τρίτη ηλικία.

Είναι επικίνδυνη η γυναικομαστία στα νεογνά;

Τα νεογέννητα βρέφη εμφανίζουν συχνά γυναικομαστία και αυτό αποτελεί μια φυσιολογική κατάσταση η οποία υποχωρεί χωρίς θεραπεία με τον καιρό.

Πότε εμφανίζεται η γυναικομαστία των ενηλίκων;

Η γυναικομαστία σε ενήλικες άντρες προκύπτει κυρίως μετά τα 50 έτη.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Σχετικές πληροφορίες
Η γυναικομαστία ταλανίζει ένα μεγάλο μέρος του ανδρικού πληθυσμού και συνήθως έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία του ατόμου. Ο ασθενής νιώθει άβολα όταν συναναστρέφεται με το άλλο φύλο και ειδικά στις περιπτώσεις που το στήθος του είναι ...
Παρακολουθώντας ανελλιπώς όλες τις εξελίξεις στις πλαστικές  επεμβάσεις, χρησιμοποιούμε τις πιο σύγχρονες, ασφαλείς και αποτελεσματικές μεθόδους αναισθησίας. Ειδικότερα στις επεμβάσεις που πραγματοποιούμε για την απαλλαγή ...
Εφαρμόζοντας στην πράξη την προσέγγιση της Χειρουργικής Ελάχιστης Επεμβατικότητας εξελίσσουμε συνεχώς τις τεχνικές που χρησιμοποιούμε στις πλαστικές επεμβάσεις όχι μόνο για την απαλλαγή από τη γυναικομαστία αλλά και για ...