Η γυναικομαστία παρουσιάζεται σε ένα μεγάλο ποσοστό του ανδρικού πληθυσμού σε κάποιο ηλικιακό στάδιο της ζωής του. Πόσο όμως επηρεάζει η διατροφή και ποιες είναι οι απαγορευμένες τροφές για κάποιον που έχει γυναικομαστία, παραμένουν συχνά ερωτήματα. Συχνότερα η γυναικομαστία εμφανίζεται στην εφηβική ηλικία λόγω του ότι οι ορμόνες δεν βρίσκονται ακόμη σε σταθεροποίηση στο σώμα του έφηβου αγοριού. Η μειωμένη τεστοστερόνη σε αντιστοιχία με την αύξηση των οιστρογόνων στο αίμα λόγω ορμονικής ανισορροπίας οδηγεί σε διόγκωση των αρσενικών μαστών που θυμίζει οπτικά το γυναικείο στήθος. Αν και υπάρχουν πλέον σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης με άμεση χειρουργική αφαίρεση του αδενικού ιστού των μαστών, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τον πολύ σημαντικό ρόλο που παίζει η κατάλληλη διατροφή στη συμβολή της αντιμετώπισης του προβλήματος της γυναικομαστίας.
Για την πρόληψη, την αντιμετώπιση αλλά και τη συντήρηση του αισθητικού αποτελέσματος μετά από το χειρουργείο κατά της γυναικομαστίας, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο ο ασθενής να ακολουθεί ένα υγιεινό πλάνο διατροφής. Η υιοθέτηση ενός υγιεινού και σωστού τρόπου ζωής μπορεί να αποφέρει οφέλη ακόμη και στις περιπτώσεις της ψευδούς γυναικομαστίας καθώς έτσι μειώνεται το λίπος που περιβάλλει τον λιπώδη ιστό στις θηλές του αγοριού ή άνδρα. Ακόμη και σε περιπτώσεις όπου η γυναικομαστία έχει βαθύτερα παθολογικά αίτια και οφείλεται σε σοβαρότερες ασθένειες, η διατροφή δύναται να δράσει ενισχυτικά για την υγεία στη διαδικασία της θεραπείας.
Ένα κατάλληλο πλάνο διατροφής πρέπει να εφαρμοστεί σε συνεργασία με τη βοήθεια ενός ειδικού διατροφολόγου. Η εφαρμογή ενός νέου τρόπου ζωής από τον έφηβο ή ενήλικο άνδρα που πάσχει από γυναικομαστία μπορεί να έχει πολύπλευρα οφέλη για την υγεία του και τη μείωση, πρόληψη και αποφυγή των συμπτωμάτων. Μια διατροφή με κατάλληλες τροφές που διαλύουν το λίπος ενισχύει την απώλεια της περίσσειας του λίπους σε όλο το σώμα και τους μαστούς. Επιπλέον κάποιες τροφές βοηθούν στην ορμονική εξισορρόπηση ενώ αντίστοιχα άλλες επιβαρύνουν τη φυσιολογική ορμονική δράση και πρέπει εν μέρει να αποφεύγονται από τον ασθενή ή τον πρόσφατα εγχειρισμένο από γυναικομαστία. Η διατροφική ποικιλία με τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής κάθε ατόμου γενικότερα.
Οι καθημερινές διατροφικές ανάγκες πρέπει να καλύπτονται επαρκώς από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Εντάσσοντας στη διατροφή του προϊόντα ολικής αλέσεως (δημητριακά από πίτουρο και βρώμη, ψωμί ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι, φαγόπυρο, κινόα κλπ.) ένας άνδρας που αντιμετωπίζει πρόβλημα γυναικομαστίας μπορεί να δει κάποια οφέλη. Τα τρόφιμα ολικής αλέσεως αποτελούν σημαντική πηγή των σύνθετων υδατανθράκων. Με την κατανάλωση αυτών των τροφίμων προωθείται η τόνωση της ενέργειας ενώ δεν αυξάνονται στο αίμα τα επίπεδα του ζαχάρου. Τροφές όπως αυτές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και λίπους σε όλο το σώμα συμπεριλαμβανομένου και του ανδρικού στήθους. Η απώλεια λίπους οδηγεί σε μείωση του μεγεθών των ανδρικών μαστών και θηλών ειδικότερα σε περιπτώσεις που η γυναικομαστία πρόκειται κυρίως για λιπομαστία.
Μία ακόμη πολύ υγιεινή διατροφική επιλογή για την αντιμετώπιση της γυναικομαστίας αποτελεί η κατηγορία με τα φρέσκα φυλλώδη πράσινα λαχανικά. Η κατανάλωση λαχανικών όπως το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μαρούλι, το μπρόκολο και το κουνουπίδι είναι ιδανική επιλογή για τη σωστή διατροφική πορεία του σώματος. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, περιέχουν μεγάλες ποσότητες νερού για ενυδάτωση, πολύτιμες φυτικές ίνες, βιταμίνες και ελάχιστες θερμίδες. Μάλιστα τα σταυρανθή λαχανικά έχει φανεί πως μπορούν να επιδράσουν θετικά στην ορμονική εξισορρόπηση του οργανισμού. Παρέχουν αντιοξειδωτική προστασία και συμβάλλουν στη σταθεροποίηση και τη διατήρηση των επιπέδων των οιστρογόνων στο σώμα. Συμπληρωματικά και για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα πρέπει να εντάσσονται στη διατροφή όλα τα είδη των λαχανικών για ολοκληρωμένη πρόσληψη βιταμινών. Οι γλυκοπατάτες, οι ντομάτες, τα καρότα, οι πιπεριές και τα πράσινα φασολάκια έχουν μονάχα θετικά στοιχεία να προσφέρουν και δρουν ευεργετικά κατά των αρνητικών συμπτωμάτων.
Από τη διατροφή για την αντιμετώπιση και πρόληψη της γυναικομαστίας δε θα πρέπει να λείπουν και τα φρούτα. Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων όπως τα πορτοκάλια, τα μήλα, οι μπανάνες, τα αχλάδια, τα μούρα, τα ρόδια, τα ροδάκινα, τα σταφύλια, οι ανανάδες, τα πεπόνια κλπ. προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, πληθώρα βιταμινών, φυτικές ίνες, μέταλλα και πλούσια ενυδάτωση στον οργανισμό. Βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος για την καταπολέμηση των ασθενειών και δρουν ενισχυτικά στην παραγωγή της τεστοστερόνης στο ανδρικό σώμα.
Στην παραγωγή της τεστοστερόνης συμβάλλον και τροφές πλούσιες σε λιπαρά οξέα Ωμέγα – 3. Μερικές από αυτές τις τροφές είναι τα ψάρια πλούσια σε λιπαρά όπως ο σολομός, ο τόνος, η σαρδέλα και το σκουμπρί. Τα καλά αυτά λιπαρά διατηρούν τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και του καρδιαγγειακού συστήματος. Συμβάλλουν στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, διατηρούν σε φυσιολογικά επίπεδα την κορτιζόλη στο αίμα και βοηθούν στην πρόληψη της παχυσαρκίας. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμο στις περιπτώσεις που η γυναικομαστία οφείλεται σε συγκεντρωμένο λιπώδη ιστό στους ανδρικούς μαστούς.
Παρόμοια ευεργετική δράση έχει η κατανάλωση αβοκάντο που έχει περιεκτικότητα Ωμέγα – 9. Τα καλά λιπαρά του, οι βιταμίνες και η β-σιτοστερόλη που περιέχει επηρεάζουν θετικά τις ορμόνες των οιστρογόνων, της τεστοστερόνης και της κορτιζόλης. Ξηροί καρποί όπως ο κολοκυθόσπορος και τα καρύδια αποδεικνύονται επίσης ωφέλιμοι στην αντιμετώπιση των μεγεθυμένων ανδρικών μαστών. Η κατανάλωσή τους προσφέρει πλήθος θρεπτικών συστατικών. Οι βιταμίνες, τα μέταλλα (μαγνήσιο, ψευδάργυρος), οι φυτικές ίνες, οι φυτοστερόλες, οι πρωτεΐνες και τα καλά λιπαρά των κολοκυθόσπορων έχει φανεί ότι συμβάλλουν στην παραγωγή της τεστοστερόνης και την ανδρική γονιμότητα. Αντίστοιχα οφέλη προσφέρει και η προσθήκη του λιναρόσπορου με Ωμέγα – 3 στο διατροφικό πλάνο. Τα παρόμοια αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά του λιναρόσπορου επιδρούν θετικά στην διατήρηση ενός υγιούς ορμονικού προφίλ και προλαμβάνονται οι φλεγμονώδεις καταστάσεις. Αντιφλεγμονώδη δράση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και της ορμονικής αποκατάστασης περιέχει και η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής ή χυμού του ιπποφαούς το οποίο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα Ωμέγα – 7.
Από τη μεσογειακή διατροφή ενός εφήβου ή ενήλικου άνδρα που εμφανίζει γυναικομαστία δε θα πρέπει να παραλείπεται η κατανάλωση αυγών με Ωμέγα-6 καθώς και η συστηματική κατανάλωση του παραδοσιακού γιαουρτιού. Αυτές οι τροφές έχουν μεγάλη περιεκτικότητα πρωτεϊνών, βοηθούν στη ρύθμιση της ορμονικής ισορροπίας και στη μείωση της πείνας μέσω του γρήγορου κορεσμού που προσφέρουν. Τα αυγά είναι πλούσια σε βιταμίνη D που ρυθμίζει επίσης τα επίπεδα πληθώρας ορμονών στον οργανισμό.
Αντιστοίχως η κατανάλωση γιαουρτιού με καλλιέργεια προσφέρει προβιοτικά και πρεβιοτικά. Τα φιλικά βακτήρια διατηρούν το υγιές εντερικό μικροβίωμα . Όταν η εντερική μικροχλωρίδα είναι ισορροπημένη τότε βελτιώνεται και η παραγωγή και λειτουργία των ορμονών στον οργανισμό. Ωστόσο ωφέλιμο είναι μόνο το γιαούρτι με καλλιέργεια και όχι τα επιδόρπια γιαουρτιού που είναι επεξεργασμένα και πλούσια σε ζάχαρη διότι αυτά αποφέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα και τη διατάραξη του εντερικού μικροβιώματος.
Για να καλύψετε τον παράγοντα διατροφή καλό θα είναι πρώτα να ορίσουμε μερικές απαγορευμένες τροφές για τη γυναικομαστία.
Εάν επιδιώκετε να απαλλαγείτε από τη γυναικομαστία είναι προτιμότερο να αποφεύγετε την κατανάλωση προϊόντων σόγιας συμπεριλαμβανομένου και του γάλακτος – ροφήματος από σόγια. Η θεραπεία του προβλήματος του διογκωμένου ανδρικού στήθους δυσχεραίνεται από την κατανάλωση προϊόντων σόγιας διότι αυτά αυξάνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων στον οργανισμό. Συνεπώς μειώνεται αντιστοίχως η τεστοστερόνη στο σώμα εξαιτίας της ορμονικής ανισορροπίας που προκαλείται.
Επιπλέον είναι καλό να αποφεύγεται η κατανάλωση του γάλακτος ακόμη κι αν το γάλα είναι βιολογικό. Το γάλα προκαλεί μια ανισορροπία στα επίπεδα της ινσουλίνης η οποία δεν ωφελεί στην αντιμετώπιση της γυναικομαστίας.
Είναι καλό να αποφύγετε επίσης κάθε είδους επεξεργασμένο κρέας καθώς αυτά περιέχουν πολλές ορμόνες. Τα αλλαντικά, τα παστά κρέατα αλλά και το κοτόπουλο είναι μερικές περιπτώσεις τροφών οι οποίες έχουν δεχθεί προσθήκη ορμονών κατά την επεξεργασία τους. Οι ορμόνες που βρίσκονται σε αυτά εμποδίζουν αρκετά τη θεραπεία για την απαλλαγή της γυναικομαστίας.
Επίσης τα επεξεργασμένα τρόφιμα γενικότερα όπως οι σοκολάτες πλούσιες σε κακά λιπαρά και ζάχαρη, τα συσκευασμένα σνακς, το αλκοόλ και τα επεξεργασμένα ενεργειακά ποτά με γλυκαντικά είναι καλό να αποφεύγονται διότι διαταράσσουν τη φυσιολογική εντερική μικροχλωρίδα και την ορμονική σταθερότητα. Κατά την προσπάθεια μείωσης του μεγέθους της γυναικομαστίας ή για τη διατήρηση του αποτελέσματος μετά από μία επέμβαση γυναικομαστίας είναι απαραίτητο να ακολουθούνται οι παραπάνω οδηγίες από τον ασθενή. Σε συνδυασμό με τη γυμναστική και την αποφυγή του άγχους είναι συχνά εφικτή η βελτίωση των συμπτωμάτων.
Η σωστή διατροφή παίζει σπουδαίο ρόλο τόσο στην πρόληψη της γυναικομαστίας όσο και στη μερική αντιμετώπισή της.
Επικοινωνία
Ώρες λειτουργίας
Ενδιαφέρομαι
Σας καλούμε το συντομότερο δυνατόν. Τηρείται σειρά προτεραιότητας!